Locatie
0727 59 18 10
0762 48 29 28
down

Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei

Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei este un sfânt apropiat, și ca perioadă de viețuire, zilelor noastre. Se naște la 1 octombrie 1846, în Silivria, nordul Greciei. Părinții săi, deși oameni fără multe avuții materiale, îi pregătesc calea spre o bună educație creștinească. Ajunge astfel să învețe teologia la Constantinopol. La vârsta de 20 de ani îl vom afla ca profesor de religie, în insula Hios. Nu după multă vreme va fi chemat în viața călugărească, devenind și diacon (treapta slujitoare inferioară preotului). Își va continua, pe rând, studiile liceale și apoi cele universitare în cadrul Facultății de teologie din Atena. După o perioadă de slujire în Egipt, va reveni la Atena, în urma unor prigoniri nemeritate. Petrece aici câți va ani ca director al școlii teologice, urmând ca din începutul secolului XX, să se dedice chemării monahale în insula Eghina, insula apropiată de capitala Atena – aici va întemeia o așezare de maici, loc existent și astăzi. În acest loc își va duce ultimii ani din viață, ca un adevărat păstor al întregii insule. Se va muta la cei drepți în anul 1920, ziua de 8 noiembrie. Trupul i se află înmormântat în curtea mânăstirii ridicate de el, ca un semn al ocrotirii lui față de insula Eghina și al tuturor celor ce îi cer ajutorul.

La 3 septembrie 1953, moaștele Sfântului au fost mutate în Biserica din cadrul așezării monahale. Trupul s-a arătat a fi lipsit de stricăciune și de mir mirositor, ca încă o dovadă a vieții lui sfinte. 8 ani mai târziu, prin multele minuni izvorâte asupra credincioșilor aflați la încercare, va fi ridicat la rangul de sfânt, având data de prăznuire 9 noiembrie.

Prin multele minuni cu care ne-a binecuvântat, Sfântul Nectarie este cel mai iubit sfânt din întreaga Grecie și, de asemenea, un stâlp de ajutor pentru mulți credincioși din țara noastră (țară cu care sfântul are o legătură deosebită –  multele tămăduiri și fapte minunate, fiind dovezi clare).

Sfântul ne este cunoscut nu doar pentru tămăduirile sale, ci și prin numeroasele scrieri duhovnicești, scrieri de adâncă valoare teologică!

Ca semn al iubirii, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie sunt date spre închinare și în două locuri foarte cunoscute din București: la Catedrala Patriarhală, respectiv, la Mânăstirea Radu-Vodă (Str. Radu Vodă –  zona pasajului Mărășești).

Lăsăm la urmă răspunsul întrebării „De ce o firmă de servicii funerare poartă numele acestui Sfânt?”. Răspunsul este simplu! Ca un adevărat iubitor al oamenilor, Sfântul Nectarie este păvază și călăuză și celor care se mută din viața aceasta în lumea celor drepți! Ca firi păcătoase și slabe, nu putem decât să ne rugăm Sfântului de a ne face ușoară trecerea în fața Judecătorului.

Cu rugăciunile Sfântului Ierarh Nectarie, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.